Logo vocaliber

Richard Vos studeerde aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht, waar hij in 1993 zijn diploma behaalde. Hij volgde de hoofdvakken orgel (bij o.a. Elly Kooiman, Kees van Houten en Bernard Winsemius), kerkmuziek (bij o.a. Arie Eikelboom, Anton Vernooij, Hans Uytenbogaardt en Jan Jansen) en koordirectie bij Krijn Koetsveld. Bij Jan Welmers behaalde hij de aantekening voor vrije improvisatie. In 1991 volgde hij masterclasses orgel in Toulouse bij o.a. Harald Vogel, Xavier Darasse en JanWillem Jansen. Aansluitend ging hij Muziekwetenschappen studeren aan de Rijksuniversiteit, eveneens in Utrecht.

Richard is cantor in de Dorpskerk Blaricum en organist in de Nieuwe kerk Huizen. Hij was van 1991 tot 2019 werkzaam als cantor-organist in de Pauluskerk te Baarn. Zowel in Huizen als ook in Baarn had hij een maandelijkse concertserie waarin hij als solist, begeleider of koorleider optrad. In de Domkerk in Utrecht is hij één van de vesper-organisten. Als freelancer was hij, tot het opheffen van de programma’s ‘Woord op zondag’ en ‘Te Deum laudamus’ werkzaam bij de NCRV-radio. Met het Vocaal Ensemble Cantare waarvan hij tot 2008 de dirigent was, werkte hij regelmatig mee aan het radioprogramma Woord op Zondag. In februari 2011 richtte hij het kamerkoor Vocaliber op. Dit ensemble met geschoolde zangers richt zich hoofdzakelijk op de concertpraktijk en heeft in der loop der jaren vele verschillende werken uitgevoerd, waaronder Händels Messiah, bijna alle Bachmotetten, werk van Britten, Fauré, Duruflé, Dupré, Mendelssohn en Schütz.
Sinds een aantal jaar is Richard ook actief als componist van kerkmuziek. In het voorjaar van 2013, verscheen er een cd met werk van zijn hand in de serie ‘Vocale Kerkmuziek’.

Naast praktische muziekbeoefening is hij ook geïnteresseerd in de techniek van instrumenten. Hij restaureert bv. Franse drukwindharmoniums. Van zomer 2021 tot het najaar van 2023 was hij werkzaam als orgelstemmer bij orgelmakerij Reil in Heerde.